Als je als ondernemer gaat beleggen wil je er natuurlijk niet uren aan kwijt zijn. Want die tijd steek je liever in andere dingen en dat begrijp ik heel goed.

Allereerst wil ik beleggen even verduidelijken
Beleggen is investeren, je zet geld vast voor een langere tijd om zo vermogen op te bouwen door koersstijging of dividend (als je nu onthoudt dat een soort rente is die je ontvangt is dat voldoende). Het is dus geen actief handelen in aandelen (kopen en verkopen) want dit zou je juist veel tijd kosten.

Zijn er geschikte strategieën voor ondernemers?
Het antwoord op die vraag is ja… Want anders was ik niet begonnen aan deze blog 😉

Echter wat de beste strategie voor jou is licht aan hoeveel tijd je erin wil steken. Want ja het kost tijd, zeker omdat je eerst iets nieuws moet leren zodat je weet wat je doet. En de ene strategie vraagt meer tijd dan de andere.

Laten we de strategieën eens bekijken

Warren buffett stijl
Wie kent hem niet? Ken je hem niet geen man overboord, hij is één van de bekendste beleggers van de wereld. Wat hij doet is zoeken naar koopjes op de aandelenmarkt. Als hij vervolgens denkt iets gevonden te hebben dan pluist die het hele bedrijf uit. Van hoe is het management, hoe staan ze er financieel voor en wat is hun positie ten opzichte van de markt waar dat bedrijf in opereert.

Kort samengevat, hij spendeert heel veel tijd om uit te zoeken of het bedrijf aan al zijn criteria voldoet. Dit doet die door financiële verslagen te lezen maar ook door andere gegevens te checken die voor hem belangrijk zijn.

Al met al veel werk, zeker in het begin omdat je financiële rapporten moet leren lezen. Dus als dat niet je sterkste punt is dan moet je je afvragen of deze strategie iets voor jou is.

Magic formula investing
Deze strategie is al iets gemakkelijker want er is namelijk een website die gratis aangeeft welke aandelen op dit moment volgens de formule koopjes zijn.

De bedoeling is vervolgens dat je de aandelen koopt die je begrijpt en zo langzaam een portefeuille opbouwt van ongeveer 20 aandelen en die een jaar vast houdt en vervolgens verkoopt. Met als insteek dat de waarde van het aandeel in dat jaar is gestegen en je dus winst maakt, is de koers lager ook dan verkoop je het aandeel

Deze strategie zou je dus 1x per maand kunnen doen en op die manier kost het je dus weinig tijd om te beleggen.

High dividend (inkomensgericht beleggen)
Deze vorm van beleggen is in Nederland nog vrij onbekend. Ik had zelf al wel eens gehoord van high dividend aandelen maar dat daar ook een beleggingsstrategie voor was wist ik eerst ook niet.

Bij deze strategie beleg je voor het dividend (soort van rente) en niet voor de koersstijging wat wel zo is bij de andere twee strategieën.

Je koopt dus aandelen die een hoog dividend uit keren, deze aandelen vind je niet op de Nederlandse maar op de Amerikaanse aandelenmarkt. Sommige van die aandelen betalen maandelijks dividend uit en anders per kwartaal.

Hoog dividend is tussen de 6% en 10% per jaar. Mmm niet gek toch want je koopt die aandelen om ze voor langere tijd vast te houden, zeg 10 jaar. Zodra je je portefeuille hebt opgebouwd dan hoef je alleen nog maar 1x per maand nieuwe aandelen bij te kopen van het dividend wat er is uitgekeerd.

Klinkt niet verkeerd of wel?

En je kunt dit dus doen met maar een paar uur per maand en in mijn optiek is het minder risicovol dan de Magic formule investingsstrategie en eenvoudiger dan de Warren Buffett strategie.

Ja er zijn verschillende soorten High dividend aandelen en met sommige neem je iets meer risico dan anderen. Dus begin met de veiligste variant en zodra je gemakkelijker voelt kun je altijd aandelen toevoegen die iets meer risico met zich meebrengen.

Zijn er nog andere manieren van beleggen?
Ja die zijn er zeker en ze werken allemaal zolang jij je aan de strategie houdt. Qua potentiële winst kan er zeker verschil in zitten.

Doe rustig je eigen research op het internet/youtube.
Maar laat je niet gek maken door de mooie verhalen en winsten, want de successen worden vaak wel gedeeld maar niet de tegenslagen.

Conclusie

Welke beleggingsstrategie het geschiktst is voor jou, licht aan hoeveel tijd je erin wil steken en wat bij je past. Mocht je nu denken ja ik moet toch gaan beleggen maar twijfel tussen de strategieën dan zou ik zeggen verdiep je eens meer in High dividend beleggen, want dit doe je met aandelen die qua prijs vrij stabiel zijn en dus maandelijks of per kwartaal dividend uit betalen waardoor jouw vermogen groeit.

Vond je dit interessant? Zo ja laat het mij dan weten, en over welke strategie je meer zou willen lezen.

Geniet van je reis naar financiële vrijheid

Groet, Ronny

>