Je hebt vast wel eens van alle termen gehoord, maar wat is nu het verschil? Want zeker de termen accountant en boekhouder worden vaak door elkaar gebruikt.

Wist je trouwens dat je jezelf een boekhouder mag noemen zonder dat je een opleiding hebt gevolgd?

Een accountant is een beschermde titel, wat dus inhoudt dat je een opleiding succesvol moet afronden om deze titel te mogen dragen.

Er zijn twee soorten accountants:

  • AA-accountant (accountant administratieconsulent)
  • RA-accountant (register-accountant)

De accountant

Is voor de kleine ondernemers zoals eenmanszaken en coaches of online business en iemand die voor jou je belastingen verzorgt. (inkomstenbelasting) Daarnaast kunnen ze je ook ondersteunen bij de btw aangiftes.

En zijn ze er natuurlijk als je vragen hebt over financiële dingen. Mocht je een zootje van je boekhouding hebben gemaakt, dan helpen ze je ook om dit op te lossen, het kan zijn dat ze het voor je doen (kost extra) of dat ze je vertellen wat je moet aanpassen (is zelf doen en is voordeliger).

Ze zullen echter niet je boekhouding voor je doen, dit zul je zelf moeten doen en als je wil dat ze dit wel voor je doen besteden ze het vaak uit aan een boekhouder of ze verwijzen je door naar één.

Een accountant zul je dus niet fulltime inhuren, maar alleen voor de momenten dat je ze echt nodig hebt. Dit kan dus zijn bij je kwartaal aangifte en inkomstenbelasting.

De Boekhouder

Is iemand die je administratie verzorgt (je boeken op orde houdt), die verwerkt dus al jouw transacties en facturen en zorgt dat ze in de juiste grootboeken of categorieën worden geboekt in het boekhoudsysteem. Meestal moet je tegenwoordig wel zelf je facturen uploaden in je administratie software, maar daarna neemt dan de boekhouder het werk van je over.

Een boekhouder huur je voor een vast bedrag per maand in en zijn tevens (meestal) goedkoper dan een accountant. Eventueel kan je boekhouder je ook ondersteunen bij de btw-aangiftes en inkomstenbelasting maar check dit altijd voordat je iemand inhuurt. Mocht de boekhouder het niet doen, dan werken ze vaak wel weer samen met een accountant die het dan voor je kan doen of waaraan ze je kunnen doorverwijzen.

Echter is de boekhoudsoftware van tegenwoordig vrij gemakkelijk om te gebruiken en kun je prima zelf je boekhouding bij houden nadat je het hebt ingericht. Ik raad je echter wel aan om een boekhouder of accountant om hulp te vragen om je boekhoudsoftware in te richten. Op die manier weet je namelijk zeker dat je het goed hebt ingericht en scheelt het je veel werk in de toekomst als je het anders weer moet aanpassen.

Ik werk zelf met Moneybird wat een vrij gemakkelijk boekhoudprogramma is. Daarnaast hebben ze een geweldige support en komen ze geregeld met nieuwe updates om het programma nog beter te maken voor de gebruikers.

Je kunt het boekhoudprogramma gratis 60 dagen uitproberen en vind je het niks dan zeg je je account gewoon weer op.

De Winst adviseurs

Naast de huidige boekhouder en accountant zie je ook steeds meer winst adviseurs (zo heb ik ze voor het gemak even samen gevat) doordat de boekhoudsoftware van tegenwoordig het mogelijk maakt dat ondernemers vrij gemakkelijk en snel hun eigen boekhouding kunnen bijhouden is de vraag van de ondernemers veranderd. Ze hebben iemand nodig die de regels kent en hun kan ondersteunen om zo het maximale uit hun omzet te halen.

Zelf heb ik sinds dit jaar (2019) een administratie en belastingadviesbureau in handen genomen om mij te ondersteunen bij mijn boekhouding en om mijn inkomstenbelasting te verzorgen. Zij voorzien mij van tips/info die voor mijn bedrijfsvoering belangrijk zodat ik niet alle regels uit mijn hoofd hoef te leren. Daarnaast verzorgen zij mijn inkomstenbelasting en ondersteunen mij bij andere vragen.

De Financieel coach

Is iemand die je helpt om door de bomen het bos weer te zien. Ze helpen je om het grote plaatje te zien, door terug te kijken wat er in het verleden is gebeurd en wat er nu gebeurt om je vervolgens te helpen om nieuwe mooie grote doelen te stellen.

Daarnaast helpt zo iemand je om gemotiveerd te blijven om je doelen te halen. Dit doen ze door je te ondersteunen op verschillende vlakken maar ook door je omzet doel op te delen in kleinere behapbare stappen die haalbaar zijn waardoor het grote doel niet meer onmogelijk lijkt, maar juist haalbaar.

Andere dingen waar ze je bij helpen zijn:

  • Het implementeren van een goed cashflow systeem wat begrijpbaar is voor jou, want eerlijk is eerlijk de cijfers in je boekhoudsoftware kunnen best een uitdaging zijn om te begrijpen.
  • Je prijzen van je diensten bepalen.
  • Uitzoeken hoeveel klanten je nodig hebt of hoeveel van je product je moet kopen om je omzet en winstdoelen te behalen.
  • Wat is de beste manier om jouw product of dienst te verkopen.

De meeste financieel coaches helpen je ook met je privé financiën, dit in het kader dat die vaak ook impact op je hebben als ondernemer, en ja wat is nou fijner dan dat je privé en zakelijke financiën op zijn (lees dat je weet waar je staat en aan toe bent).

Doordat ze dus close met je werken komen ze er ook achter waar jouw persoonlijke uitdagingen zitten op mindset gebied en kunnen ze die met je bespreken om die op te lossen zodat jij die succesvolle ondernemer kunt worden waarvan jij altijd al gedroomd hebt.

Zoals je misschien is opgevallen is een financieel coach ook eigenlijk een business coach want ze doen veel meer dan je alleen helpen om overzicht in je financiën te krijgen.

Je begrijpt nu als het goed is wat een ieder doet en dat je dus echt niet allemaal fulltime nodig hebt in je team. Bepaal voor jezelf wie je wil inhuren en wat je van ze verwacht. Zorg in ieder geval dat je een accountant inhuurt voor je inkomstenbelasting, want dat is echt niet iets wat je zelf wil doen! Behalve dan als je alle ondernemers regels kent.

Twijfel je wat het beste voor jou is? Dan mag je mij rustig een email sturen zodat we samen eens kunnen kijken wat voor jouw huidige situatie de beste oplossing is.

Geniet van het ondernemen in financiële rust.

Groet, Ronny

*PS; De link in deze blog is een affiliatelink, dit hout in dat als je na de proefperiode klant word ik een kleine vergoeding krijg als bedankje voor het aanbrengen van een nieuwe klant.

>