We lijden er allemaal onder of we nu ondernemer zijn of in loondienst zijn.
De één misschien meer dan de ander, maar we zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

Maar hadden we dit kunnen zien aan komen? Ja en Nee.

Nee het corona virus hadden we niet kunnen zien aankomen. Het is gewoon een nieuwe griep die in onze huidige maatschappij is ontstaan. Net zoals de ziektes aids en kanker. Hier zullen we mee moeten leren leven en ja dat kost tijd.

Maar dat we dat zullen ben ik van overtuigd, of het gemakkelijk is voor sommigen ja en voor sommigen niet. Maar we zullen het op 1 of andere manier een plekje geven in ons leven.

Kijk maar naar de geschiedenis.

Herinner je nog eind 2007, begin 2008 de huizenmarkt crisis en wat daar de gevolgen van waren? Dus hadden we deze financiële crisis kunnen zien aankomen……. ja! Ook nu wordt er al sinds eind 2018 voor een financiële crisis gewaarschuwd.

Aan dit stomme virus kunnen we momenteel niks doen behalve dan voorzichtig zijn. En hopen dat er snel een medicijn voor wordt uitgevonden.
Ook zal ons lichaam er vanzelf weerbaarder tegen worden, maar ja dit alles vraagt tijd en geduld.

Wat betreft de financiële crisis hebben we goed 10 jaar gehad om ons hierop voor te bereiden. Alleen hebben veel mensen dat in de afgelopen jaren niet gedaan. Ze hebben misschien tijdelijk wat minder uitgegeven (anders gebudgetteerd) maar toen de crisis voorbij was zijn we weer teruggegaan naar hun oude uitgaven patroon.

Oftewel ze hebben er niks van geleerd en dit doet mij pijn. Want nu komen ze weer in die financiële rot situatie die we in 2008 hadden.

 

Hoe dit komt?

We willen nu fun/plezier in ons leven en daaraan geven we zonder na te denken ons geld uit. We denken niet na over later zeg maar 5, 10 of meer jaren vooruit wat de consequenties zijn van onze huidige uitgaven.

Hierdoor komen we dus in de problemen als er een financiële crisis ontstaat. Want we hebben dan niet genoeg reserve geld achter de hand.
Dit is ook de reden dat mensen het woord budgetteren als iets negatiefs zien, want ze passen het pas toe als ze in een benarde situatie zitten. Terwijl ik, maar ook vele andere mensen die hun financiën op orde hebben, het als een positief woord zien.

Misschien vraag je nu af hoezo budgetteren positief is? En hoe je dat dan doet als voor je privé leven en onderneming. Dat vertel ik je morgen in het tweede deel van deze blog serie. 

Op jouw financiële kennis & gezondheid.

Groet, Ronny

>