Dit is een goeie vraag, zeker als je weet dat de aandelenmarkt nogal eens heftig kan bewegen zo als in eerste kwartaal 2020. In die periode schoten veel aandelen heel snel omlaag naar dat ze jarenlang in prijs omhoog zijn gegaan.

Mijn antwoord is ja.

Ondanks dat de prijs van aandelen schommelen en er ook zeker de optie is dat de prijs lager zakt dan waarvoor jij ze hebt aangekocht is mijn antwoord ja. Omdat je beleggen moet zien als een lange termijn investering. Het gaat er dus niet om wat er nu of over een jaar gebeurt maar zeg over 10 jaar, of als je met pensioen gaat.

De misvatting over beleggen

Beleggen is risico vol is een misvatting die ik veel hoor, als jij er nu ook zo over denkt dan snap ik je helemaal. Ik heb ook in jouw schoenen gestaan.

Echter is het net zoals autorijden, achter het stuur stappen zonder ooit rijles gehad te hebben en zomaar de weg opgaan is ook gevaarlijk. Zo is het ook met beleggen, je moet het leren. Zodra je een strategie hebt geleerd (wat je met doen) is het niet meer gevaarlijk.

Natuurlijk blijft er een risico dat je geld kunt verliezen, en ik kan je vertellen, je zult niet altijd winst draaien oftewel winnen. Je zult ook investeringen hebben waarop je verlies draait. En ja dat is het spel, echter is het van belang dat je meer winnende investeringen hebt dan verliezende om zo je vermogen te laten groeien.

Wanneer is de beste tijd om te beginnen met beleggen

Er is geen betere tijd dan vandaag, of toch, eigenlijk gisteren maar die dag is al geweest. Dus ja ik blijf bij vandaag, hoe eerder je begint hoe meer tijd je hebt om je vermogen te laten groeien.

Echter is het wel van belang dat je geld hebt dat je kunt missen als ondernemer. Want je zet het voor langere tijd vast in een investering, zie het als je koopt een huis. Het geld wat je in je huis hebt gestopt kun je niet zomaar weer even beschikbaar maken om aan iets anders uit te geven, en zo werkt het ook met beleggen in aandelen.

Maar ik heb maar een klein bedrag beschikbaar

Ik snap dat je nu denkt het heeft geen zin, echter is het juist goed om met een klein bedrag te beginnen want mocht het om wat voor reden verkeerd gaan dan verlies je dus ook maar een kleiner bedrag, maar dat is altijd beter dan een groot bedrag verliezen als beginner.

Geld verliezen is niet leuk en speelt dan ook op je emoties vandaar dat het goed is om met een klein bedrag te beginnen. Mocht je dan geld verliezen dan is de emotionele klap minder hard en leer je er mee omgaan, waardoor het steeds gemakkelijker wordt.

Beleggen moet je zien als iets voor de lange termijn

Als je vandaag begint met beleggen ben je morgen niet in één keer miljonair. Maar het voordeel van vandaag beginnen is dat je kunt beginnen met langzaam je beleggingsportefeuille te laten groeien, in het begin gaat dit langzaam maar als je je winsten in je portefeuille laat en weer herbelegt dan groeit je vermogen gestaagd steeds sneller door het compound effect. (rente op rente)

Conclusie

Als ondernemer beleggen in de aandelen is zeker een goed idee, leer echter wel eerst een goede strategie zodat je weet wat je doet en het dus ook minder risicovol maakt. Begin vandaag nog als je kunt ook al heb je maar een klein bedrag beschikbaar. Op die manier groeit langzaam je aandelenportefeuille (je vermogen) en is het emotioneel ook minder erg als je een keer een investering hebt die verlies op levert.

Nu vraag je misschien af wat is een goede beleggingsstrategie of is een beleggingsfonds een optie voor mij. Dat is een goede vraag en hier ga ik dan ook op in tijdens een volgende blog.

Geniet van je reis naar financiële vrijheid

Groet, Ronny

>