De cijfers van ons bedrijf zijn zo belangrijk, maar hoe vaak kijk je ernaar?
En ik bedoel niet de cijfers die op je bedrijfsbankrekening staan, maar de cijfers die op je mooie winst en verliesrekening staan.

Vast niet vaak vermoed ik, want eerlijk is eerlijk ik snap cijfers heel goed als ze op mijn bankrekening staan en die op een factuur. Maar het lezen van rapporten in mijn boekhoudprogramma geeft mij de kriebels, dit komt omdat het mij niks zegt en omdat er voor mijn logische denken geen touw aan vast te knopen is.

Dus mocht jij hier ook last van hebben gefeliciteerd en welkom bij de club van ondernemers die die cijfers niet begrijpen. Niet getreurd dat zijn er heel veel zelf in grote succesvolle bedrijven snappen de eigenaren de cijfers op de winst en verliesrekening niet.

Het is voor mij heel simpel!
Winst staat op een rekening en is voor mij niet een cijfer op een rapport.

Hoe vaak kijk jij op je zakelijke bankrekening?

Kijk jij minimaal 1x per week of dagelijks of meerder keren op je bankrekening dan ben jij gelukkig net zoals mij en vele andere ondernemers een doorsnee ondernemer. Want die cijfers kunnen we begrijpen en zeggen ons heel duidelijk hoe we ervoor staan.

Tevens is het een goede eigenschap om regelmatig je bankrekeningen te checken want op die manier weet je dus wat er in je bedrijf gebeurt op cijfer gebied gebeurt en hoef je er niet na te gissen.

Het nadeel van naar de cijfers op je bankrekening kijken.

Echter zit er een nadeel aan deze manier van het bepalen van hoe je bedrijf er voorstaat. Want als je al het geld op één (betaal)rekening hebt staan dan denk je al snel als daar een mooi bedrag op staat dat het goed met je bedrijf gaat of dat als die bijna leeg is dat het slecht gaat.

Echter is dit niet altijd waar, want er kunnen andere factoren mee spelen waarom je bankrekening momenteel lekker gevuld is of bijna leeg. Daarnaast is het zo dat als jij denkt van hey het gaat goed en er is voldoende geld dat je overgaat tot uitgeven. Zo werk ons brein eenmaal.

Echter hoeft het helemaal niet zo te zijn dat als je op een bepaald moment veel geld op je betaalrekening hebt staan het ook echt goed gaat met je bedrijf want misschien moet je nog een grote aankoop betalen en is die factuur nog niet binnen of komt er een belastingaanslag.

Echter als je bankrekening erg laag is gaan direct al je alarmbellen rinkelen en activeer je je brein om met oplossingen te komen. Echter zijn deze acties vaak voor de korte duur en vaak niet een oplossing voor de langer termijn.

Is het handig om je bedrijf te runnen aan de hand van de cijfers van je bankrekening?

Hopelijk heb je hier zelf al een antwoord op gevonden!
Zo niet dan wil ik je de volgende vraag stellen: Denk je echt dat je je echte winst kunt laten groeien door je bedrijf op deze manier runnen?

Echter zijn wij als mens bijna allemaal zo geprogrammeerd om zo te werk te gaan. Geloof je mij nog niet? Oké prima dan heb ik de volgende vraag voor je: Toen je nog in loondienst werkte wat deed je toen met je vakantiegeld of bonussen?

Ik ga ervan uit dat je antwoord in de trend is van dat heb ik direct uitgeven. Niet getreurd want zoals ik al zij zo zijn wij als mens zo geprogrammeerd, ik noem het ook wel je blueprint. Maar er is goed nieuws we kunnen die veranderen.

De oplossing

Als je niet meer van *factuur naar factuur willen leven binnen je bedrijf en de bijbehorende stress, moet je een manier van werken vinden die natuurlijk is en bij je past i.p.v. een systeem te hanteren wat niet natuurlijk voelt en daardoor dus ook niet bij je past. Alleen op die manier kun je effectief je geld beheren, en hoef je jezelf niet te veranderen.

Conclusie

Je hebt overzicht in je cijfers nodig en alleen de cijfers op je bankrekening zijn niet voldoende om een goed winstgevend bedrijf te runnen. Daarnaast komt dat je waarschijnlijk net als andere ondernemers de cijfers van de winst en verliesrekening niet kunt interpreteren omdat er geen logica voor ons in zit. Daarom heb je een systeem voor je cijfers nodig dat natuurlijk voor je aanvoelt en bij je past.

*hiermee worden uitgaande facturen bedoeld die jij mag innen. Je kunt dit ook lezen als leven van salaris naar salaris wat veel mensen in loondienst doen.

Geniet van het ondernemen in financiële rust.

Groet, Ronny

>