Laatst kreeg ik de vraag van iemand hoe schat je je inkomstenbelasting goed in. Dit zette mij aan het denken! Want eerlijk is eerlijk ik heb geen idee.

Waarom ik geen idee heb!

Wel omdat dit een hele persoonlijke vraag is. Want ben je beginnend ondernemer die in aanmerking komt voor de startersaftrek of ben je die net voorbij. Heeft je bedrijf recht op bepaalde aftrekposten die een ander bedrijf niet heeft. Hoe ziet jouw privé situatie er uit? Partner ja/nee, eigen huis ja/nee en zo zou ik nog wel even kunnen doorgaan. Al met al kan ik dus hier geen duidelijk antwoord op geven wat 100% correct is.

Als je bedrijf stabiel draait dus jaar in jaar uit het zelfde en je privé omstandigheden ook niet veranderen, dan weet je naar een paar jaar redelijk goed wat je kwijt bent en kun je het in mijn opinie voor 95% goed inschatten.

Een andere mogelijkheid is een accountant of belastingadviseur inschakelen, echter durf ik niet te zeggen hoe betrouwbaar die berekening is omdat zij ook naar je cijfers van vorig jaar en verwachte cijfers van dit jaar zullen kijken.

Hoe ik het zelf doe?

Ik reserveer iedere maand 21% van mijn omzet in mijn bedrijf en dat is tot nu toe (3 jaar ondernemer) genoeg. Hiermee kan ik de inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke premie voor volksverzekeringen betalen en dan houd ik ook nog wat over, dit zie ik als extra winst in mijn bedrijf en daar kan ik dus mee doen wat ik wil.

Hoe kun je het toch redelijk inschatten?

Door zelf een berekening te maken met deze tool, de cijfers die daar uitrollen liggen er aan wat jij invult. Dus hoe correcter de ingevulde cijfers zijn hoe realistischer de uitkomst is.

Is er een andere oplossing?
Ja zeker, gewoon maandelijks een vast percentage reserveren op een spaarrekening.
Bij een inkomen uit onderneming tot €30.000,- per jaar 21%
Bij een inkomen uit onderneming van €30,000,- tot €50.000,- per jaar 28%
Bij een inkomen uit onderneming tot €50.000,- €100,000,- per jaar 35%

Mocht het nu blijken dat je te veel hebt gereserveerd dan is het bedrag wat je overhoud leuk meegenomen, hiermee kun je eventuele voorlopige aanslagen betalen of gebruiken om te investeren. Ook zou je een deel er van aan jezelf kunnen uitkeren als winst.

Conclusie

Het is zeker als beginnend ondernemer vrij lastig om goed in te schatten wat je precies kwijt bent aan inkomstenbelasting. Zodra je een paar jaar onderneemt en je inkomen en privé situatie zijn stabiel dan kun je aan de hand van de aanslag van het jaar er voor een redelijk goede inschatting maken. Echter is het nooit verkeer om meer geld te reserveren dan noodzakelijk is, want op die manier run je namelijk een financieel gezond bedrijf.

Op jouw financiële kennis & gezondheid

Groet, Ronny

>