Als zzp ondernemer heb je net als iedere andere Nederlander recht op AOW zodra je die lijftijd hebt bereikt en het tegen die tijd nog bestaat. Echter is dit geen vetpot dus zul je zelf ook nog wat moeten regelen.

Welke mogelijkheden zijn er?

Als ondernemer heb je de volgende mogelijkheden om je pensioen te regelen. Het komt er allemaal op neer dat je spaart voor je pensioen.

  • Lijfrente en banksparen
  • De oudedagsreserve
  • Collectief ondernemer pensioen
  • Zelf beleggen
  • Niets doen

Laten we ze eens wat beter bekijken

Lijfrente en banksparen
Je kunt natuurlijk ook je pensioen regelen met een lijfrente. Je betaalt dan maandelijks een vast bedrag (premie) of je stort in één keer een bedrag (koopsom genoemd) bij een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling. Dit wordt banksparen genoemd.

Met de premies of de éénmalige storting bouw je een kapitaal op waar je dan later een lijfrente van te kopen. Er zijn verschillende soorten lijfrentes dus het is van belang om die van tevoren eerst goed met elkaar te vergelijken of advies te vragen van een gespecialiseerde adviseur voordat je er één afsluit.

De premies zijn tot een bepaald bedrag aftrekbaar, met deze rekenhulp kun je zelf berekenen hoeveel je maximaal mag aftrekken. Over het bedrag dat je spaart in een lijfrente betaal je eerst geen inkomstenbelasting of vermogensheffing, maar zodra die wordt uitgekeerd valt het voor de inkomstenbelasting onder box 1. De uitkerende instantie zal de te betalen belasting inhouden van de uitkering.

Nadelen
Je kunt tussentijds niet bij het geld want dit staat vast. Ook kan het zijn dat je meer belasting betaald op dat moment ipv als je het nu zou betalen omdat de belastingtarieven omhoog zijn gegaan.

De oudedagsreserve
Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag je ieder jaar een deel van je winst reserveren voor je pensioen, echter moet je natuurlijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ook bepaald de Belastingdienst hoeveel je maximaal mag reserveren. Dit geef je vervolgens op bij de inkomstenbelasting aangifte en verwerk je op de jaarrekening van je bedrijf. 

Echter is dit best een boekhoudkundige nachtmerrie voor een leek, dus als je hier gebruik van wil maken laat dit dan door een boekhouder ingeboekt worden. Verder krijg je nu uitstel van belastingbetaling echter moet je wel belasting betalen als je het uitkeert. In mijn ogen is dat meer belasting betalen dan nu ivm de belastingtarieven gaan alleen maar omhoog. Dat is de reden dat ik hier persoonlijk niet voor zou kiezen.

Collectief ondernemer pensioen
Vanaf 2015 zijn er speciale collectieve pensioenregelingen opgericht. Als zelfstandige kun je hier vrijwillig aan deelnemer. Informeer bij je ondernemersnetwerk of beroepsvereniging voor mogelijke pensioenregelingen.

Zelf geld beleggen
Je kunt ook zelf geld beleggen en op die manier je pensioen veiligstellen. Omdat beleggen voor de lange termijn is kun je een mooi kapitaal opbouwen.

Ja het kan ook risicovol zijn, maar ja dat is auto of motorrijden ook als je het nog nooit hebt gedaan. Dus lees je eerst goed in en onderzoek welke manier van beleggen bij jou past want er zijn verschillende strategieën.

Niets doen
Ja dit is ook een optie, echter raad ik je dit niet aan. Maar als je hiervoor kiest moet je wel zeker weten dat je AOW uitkering voldoende is om leuk van te kunnen leven.

​​​​Conclusie

Er zijn dus verschillende opties om je pensioen bij elkaar te sparen.

Welke je ook kiest het is beter om vandaag te beginnen dan morgen. Ook kun je ervoor kiezen om twee opties te nemen zodat bijvoorbeeld een deel van je geld vast zit en een deel beschikbaar is voor noodgevallen.

Weet je niet wat het beste voor jou is laat je dan goed voorlichten.

Houd er rekening mee dat adviseurs altijd zullen zeggen dat het beter is om de belasting in de toekomst te betalen. Hier ben ik het dus niet mee eens ivm dat de belastingtarieven in de toekomst zullen stijgen.

Hoe heb jij je pensioen geregeld? Lees het graag in de comments

Geniet van je reis naar financiële vrijheid

Groet, Ronny

>