Groei is het motto van vrijwel elke ondernemer, want dat houdt meer omzet in. Maar waarom? Een groter bedrijf betekent vrijwel zeker meer kosten (grotere problemen). En het levert per definitie echt niet altijd meer winst op. Zeker niet de winst waar jij op hoopt.

Welke winst wil jij?

In onze gedachtes lijkt het laten groeien van ons bedrijf de ideale oplossing om onze winst te laten groeien. Echter is het laten groeien van je bedrijf maar de helft. Natuurlijk is het een belangrijke helft, maar het blijft maar de helft van het vergroten van je winst!

Want eerlijk is eerlijk als je bedrijf laat groeien stijgen ook je kosten, of dit nu personeelskosten zijn, materiaalkosten of andere kosten het maakt niet uit, bij groei komen extra kosten. In het eerste opzicht is dit absoluut niet erg, maar leveren die ook de winst op waarop jij hoopt?

Want wil jij de winst die wij als ondernemers graag willen hebben of de winst die aan het einde van het jaar uit je boekhouding cijfers rolt?

Ik vermoed dat je antwoord is: keiharde euro’s op je bankrekening.
Als dit niet zo is dan moeten we eens nodig praten volgens mij, want dan ben ik erg benieuwd naar jouw mening.

Het verschil tussen boekhoudkundige winst en echt winst.

Als ondernemer houd je netjes je boekhouding bij (of laat je het bijhouden) en aan het einde van het jaar of als de cijfers klaar worden gemaakt voor de inkomstenbelasting wordt er door je boekhouder of accountant netjes alles gecontroleerd en kloppend gemaakt.

Op dat moment maken ze ook vaak een winst en verlies rapport (zit dit in je boekhoudprogramma dan is dat niet nodig, want dan kun je het daar aflezen) waaruit blijkt wat je winst of verlies van dat jaar is. Echter is dit puur cijfermatig op papier, want staat die winst echt op jouw bankrekening of is het al lang weer uitgeven?

Ik vermoed het laatste! Je hebt een leuke winst op papier, maar het geld is al lang weer verdwenen en staat niet op je bankrekening (betaal of spaar). Dat is toch echt balen, want je bent toch gaan ondernemen om meer vrijheid te creëren door winst te draaien? Ik in ieder geval wel.

Echte winst voor ondernemers zijn die keiharde euro’s die aan het einde van het jaar ook echt op hun bankrekening staan nadat ze alle kosten hebben betaald en hun eigen salaris.

Is groei de echt oplossing?

Je weet nu het verschil tussen boekhoudkundige en echte ondernemers winst.
Dus nu is mijn vraag aan jou is groei de echt oplossing voor je om meer winst te draaien of is het een manier om je financiële situatie te vermijden en te doen wat vele ondernemers doen. Namelijk hun kop in het zand steken voor hun financiële situatie en net zoals alle ondernemers die dit doen geloven dat het laten groeien van hun bedrijf de oplossing is voor de financiële situatie.

Als je je bedrijf wilt laten groeien om je financiële situatie te verbeteren, dan is het verkeerd. Dat is namelijk één van de grootste redenen waarom nieuwe bedrijven die snel groeien failliet gaan. Want hun kosten groeien mee en soms sneller dan de inkomsten wat resulteert in meer financiële stress en zorgen.

En misschien denk je nu van maar er zijn zoveel succesvolle grote bedrijven! Dan wil ik je eens vragen om na te gaan of ze echt succesvol zijn? Want ja ze kunnen er van de buiten succesvol uitzien of het klinkt zoals je de eigenaar of CEO spreekt. Maar is dit de waarheid die ook op papier zichtbaar is?

In veel gevallen balanceren veel succesvolle bedrijven op de afgrond van succesvol en de afgrond (lees faillissement), dit komt doordat hun schulden zo hoog zijn dat als er echt iets mis gaat met hun cashflow ze zwaar in de problemen komen en als die te groot worden zullen ze moeten opdoeken en faillissement moeten aanvragen.

Wat is dan de oplossing?

Begrijp me niet verkeer, je bedrijf laten groeien is echt niet verkeerd mits je het met de juiste insteek doet en het financieel ook mogelijk is en aantrekkelijk, want alleen dan zal het je meer echte winst opleveren.

Maar om erachter te komen of groei voor jou de beste methode is om meer winst in je bedrijf te maken moet je eerst weten wat je bedrijfskosten zijn, wat je zelf als salaris wilt verdienen per maand en wat voor winstpercentage je wilt draaien per jaar. Als je dat weet is het van belang om te kijken of je producten en diensten dat kunnen ondersteunen.

Nu je dat allemaal hebt uitgerekend weet je of die cijfers er roze kleuring uit zien, en dan kun je bepalen of het laten groeien van je bedrijf extra (echte)winst gaat opleveren met de daarbij komende kosten. Want ja een bedrijf laten groeien brengt kosten met zich mee zoals eerder hebt kunnen lezen.

Zijn de bijkomende kosten voor het laten groeien van je bedrijf reëel ten opzichte van de winstmarge dan kan het een goede zet zijn om je bedrijf te laten groeien. Zijn de cijfers niet reëel of blijkt dat de bijkomende kosten zorgen voor geen winst dan is het dus geen goede optie om je bedrijf te laten groeien. Want als je een reële berekening hebt gemaakt die je goed kunt onderbouwen en die geen winst laat zien dan is die er ook niet! Want je kosten zijn te hoog en dat zal niet veranderen als je dat niet eerst aanpakt.

Om meer winst te draaien is het dus niet altijd verstandig om je bedrijf te laten groeien. Het is veel belangrijker om je bedrijfskosten zo laag mogelijk te houden ten opzichte van je bedrijfsinkomsten. Dus zijn je bedrijfskosten te hoog ga dan opzoek naar een manier om die te verlagen. Als je je bedrijfskosten verlaagt groeit ook je winst.

Conclusie

Je bedrijf laten groeien voor meer echte winst is niet de juiste methode om van je financiële stress af te komen. Het is veel efficiënter om je bedrijfskosten te verlagen om meer echte winst te draaien. Als je dat gelukt is en je het (bijna)maximale aan winst uit je bedrijf haalt dan kun je gaan kijken naar het laten groeien van je bedrijf. Want dan kun je ook eerlijk beoordelen of de daar bijkomende kosten ook echt zorgen voor meer winst in je onderneming.

Welke actie ga jij nu ondernemen na het lezen van dit blog?

Ik lees het graag in de comments hier onder deze blog.

Geniet van het ondernemen in financiële rust.

Groet, Ronny

>