De crisis heeft ons in zijn greep en daardoor wordt onze drang om te overleven geactiveerd. Want we willen ons veilig voelen en zekerheid hebben.

In deze tijden van stress hebben we twee dingen nodig.

Ons veilig voelen en zekerheid en blijkbaar is dat nu de reden dat mensen wc-papier hamsteren. Want ja het geeft een gevoel van rust dat je weet dat als je naar de wc moet voor een grote boodschap er wc-papier is, en nog belangrijker het is een vinkje op het lijstje van zekerheid in je hoofd.

Als mens en ondernemer moeten we leren dealen met deze situaties.
Om zo ons gezonde verstand te blijven gebruiken in tijden van een crisis. Dit houdt in dat je weerbaar moet worden voor wat erin en om je heen gebeurt en te durven vertrouwen op je innerlijke stem en hart.

Maar waarom is dat zo moeilijk?

Wel dat komt door ons oer instinkt wat in ieder mens zit, en zodra dat gevaar ruikt komt die in actie. Dit is in sommige situaties heel fijn zoals er een gaslek is of er brand is want op dat moment weet je ik moet vluchten om veilig te zijn.

Echter is dit oer instinkt zo sterk dat het ons ook wil beschermen tegen dingen die ons in deze huidige wereld geen echt kwaad doen. De enige manier om het oer instinkt rustig te krijgen is om jezelf weerbaar tegen die situaties te maken, en dat vergt moed en wilskracht omdat je tegen je oer instinkt in moet gaan en misschien ook nog eens uit je comfortzone te stappen.

Voorbeeld:
Als ondernemer moet je zichtbaar zijn en socialmedia is daar tegenwoordig een perfect platform voor en zeker in combinatie met video. Echter hebben veel ondernemers angst om live te gaan op socialmedia of video’s op te nemen. Waarom ze zijn dit niet gewend en op dat moment ruikt ons oer instinkt gevaar en komt in actie door je te vertellen dat je het beter niet kunt doen.

Maar als je naar je oer instinkt luistert word je niet zichtbaar!
Dus zul je je angst moeten overwinnen want dat is de enige manier om je oer instinkt rustig te krijgen.

Hoe je dit doet?

Wel door de angst in de ogen te kijken/accepteren en vervolgens stapje voor stapje de strijd met die angst aan te gaan. In het kader van video’s maken kan dat zijn om gewoon te beginnen met één minuut video’s te maken om te gaan oefenen om je comfortabel te voelen voor een camera. Je hoeft ze nog niet eens te delen, dat zou je als stap 2 kunnen zien, als je een beetje vertrouwen hebt. En hoe meer je voor de camera staat en je zelf laat zien via video hoe meer dit een natuurlijk iets voor je wordt waardoor de angst verdwijnt.

“Gebruik je angst om actie te ondernemen ipv je erdoor tegen te laten houden.”

Geen angst is geen gevaar voor je oer instinkt waardoor die dus niet in actie komt om jou te bescherm want jij voelt je veilig. Zie je nu in dat wat nu lastig lijkt in de praktijk echter niet zo hoeft te zijn?

In mijn volgende blog: deel 2 van: Geeft wc-papier je echt een gevoel van veiligheid?

Ga ik verder in op onze mindset en oer instinkt en vertel ik je hoe je financieel een veilig gevoel kan creëren.

Op jouw financiële kennis & gezondheid.

Groet, Ronny

>