De meeste mensen vinden het lastig om geld te sparen, dit komt omdat zij gewend zijn boven hun stad te leven (meer geld uitgeven dan dat ze verdienen). De crisis die in 2007 uitbrak is hier een goed voorbeeld van want in 2008 waren er genoeg mensen die noodgedwongen hun huis moesten verkopen omdat ze de hypotheek niet meer konden betalen. Hierdoor kwam er tevens een overschot aan huizen op de markt waardoor de huizen prijzen ook nog eens daalden wat nadelig was voor de verkopers.

Het helpt niet dat we in een consumentenmaatschappij leven en dat de prijzen van goederen en diensten redelijk betaalbaar zijn geworden waardoor bijna iedereen zich die dingen kan veroorloven. Apparaten die tegenwoordig in bijna geen enkel huishouden ontbreken, zoals koelkasten, wasmachines, computer en auto’s waren ooit alleen voorbehouden aan de rijken. Mensen met lagere inkomens konden zich deze apparaten niet verhooroven en kochten ze ook niet. Maar toen de lonen stegen end e prijzen voor deze goederen daalden, kochten meer en meer mensen deze goederen. Tegenwoordig hebben de meeste Nederlandse huishoudens de beschikking over deze apparaten in huis.

Daarnaast hebben we tegenwoordig ook de beschikking over mobiele telefoons, tablets, smartwatches, spelcomputers en andere hightech apparaten die met name door armere gezinnen vaak op afbetaling gekocht worden. Dat is de gemakkelijkste manier om boven je stand te leven.

Ik zeg niet dat je geen spullen moet kopen, of dat je nooit gebruik moet maken van een financiering. Ik wil alleen zeggen dat je niet rijk zult worden als je boven je stand leeft en geen overzicht hebt gemaakt van je uitgavenpatroon om zo je slechte gewoontes te achterhalen om die te kunnen overwinnen. Want die slechte gewoontes zorgen er voor dat jij nooit geld over houd om te sparen en te investeren met het oog op je financiële doelen op de lange termijn.

Het is zeker niet gemakkelijk om je uitgaven aan te passen van boven je stand leven naar beneden je stand leven, dat vraagt om tijd en toewijding. Je moet je zelf steeds opnieuw voorhouden dat je de manier waarop je met geld omgaat wilt veranderen zodat je een rijker leven kunt creëren.

Selfmade miljonairs zijn erg goed in het beneden hun stand leven. Dit komt omdat ze veel tijd en effort hebben gestoken om hun vermogen op te bouwen. Zij rijden dan ook vaak in tweedehands auto’s en wonen in bescheiden huizen voor hun vermogen. Ook hun uitgaven voor kleding en hotels is vaak goed overwogen en ruim binnen budget (lees goedkoop voor hun). Natuurlijk trakteren zij zicht zelf af en toe ook op iets leuks of geven ze zich over aan een andere uitspatting die leuk wat mag kosten. Maar voor de rest leven zij beneden hun stand.

Op jouw ideale leven zonder financiële zorgen.

Ronny

 

>