Magic Formula Investing verwijst naar een op regels gebaseerde, gedisciplineerde beleggingsstrategie die mensen een relatief eenvoudige en gemakkelijk te begrijpen methode van waarde beleggen.

Het is gebaseerd op een kwantitatieve selectie van bedrijven en aandelen, en is ontworpen om het gemiddelde jaarlijkse rendement van de aandelenmarkt te verslaan met behulp van de *S&P 500 om het marktrendement te vertegenwoordigen.

*De S&P 500 is een aandelenindex van de Verenigde Staten die een zeer betrouwbaar beeld geeft van de ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt.

Simpel gezegd, het werkt door aandelen te rangschikken op basis van hun prijs en rendement op kapitaal.

Magic Formula Investing vertelt je hoe je waarde beleggen kunt benaderen vanuit een methodisch en emotieloos perspectief. Ontwikkeld door Joel Greenblatt - een investeerder en hedgefondsmanager De formule is van toepassing op large-cap aandelen , maar omvat geen kleine of micro-cap bedrijven.

Magic Formula Investing begrijpen

De strategie werd voor het eerst beschreven in het bestsellerboek "The Little Book That Beats the Market" uit 1980 en in de follow-up van 2010 "The Little Book That Still Beats the Market" door investeerder Joel Greenblatt.

In het boek beschrijft Greenblatt twee criteria voor het beleggen in aandelen: Aandelenprijs en bedrijfskosten van kapitaal. In plaats van een fundamentele analyse van bedrijven en aandelen uit te voeren, gebruiken beleggers Greenblatt's online aandelen screener tool om de 20 tot 30 top gerangschikte bedrijven te selecteren waarin ze kunnen beleggen.

Bedrijfsclassificaties zijn gebaseerd op:
 • De inkomsten (opbrengsten) van het aandelen die worden berekend als winst vóór rente en belastingen
 • Hun rendement dat wordt berekend als winst per aandeel gedeeld door de huidige aandelenkoers
 • Hun rendement op kapitaal die meet hoe efficiënt ze inkomsten genereren uit hun activa (bezittingen).

Beleggers die de strategie gebruiken, verkopen de verliezende aandelen voordat ze deze een jaar lang hebben aangehouden om te profiteren van de inkomstenbelastingvoorziening die beleggers in staat stelt verliezen te gebruiken om hun winsten te compenseren. Ze verkopen de winnende aandelen na het jaar van één jaar, om te profiteren van verlaagde inkomstenbelastingtarieven op lange termijn vermogenswinsten. Daarna beginnen ze het proces opnieuw.

Note: bovenstaande is op basis van de Amerikaanse belastingwet, wat in kan houden dat dit niet geld voor de Nederlandse belastingwet. Ik heb mij hier verder niet in verdiept en kan dus ook geen uitspraak doen of dit geld voor de Nederlandse belasting wet.

Wat betreft de strategie zou ik die wel aanhouden zo als beschreven.

De magic formula is ontwikkeld om beleggers te helpen bij het kopen van goede bedrijven tegen lage prijzen". Door deze eenvoudige, niet emotionele benadering te gebruiken, screenen beleggers op bedrijven die goede vooruitzichten bieden vanuit het perspectief van waarde beleggen.

Belangrijke punten
 • Magic formula beleggen is een succesvol geteste strategie die je kansen om beter te presteren dan de markt kan vergroten.
 • De strategie is gericht op het screenen van bedrijven die aan specifieke criteria voldoen en gebruikt een methodisch, emotieloos proces om de portefeuille in de tijd te beheren.
 • De strategie die op waarden is gebaseerd, is ontwikkeld door investeerder en hedgefondsmanager Joel Greenblatt.
Speciale overwegingen

Aangezien de magic formula van Greenblatt alleen van toepassing is op bedrijven met een marktkapitalisatie van meer dan $ 100 miljoen, sluit het *small-cap aandelen uit . De overigen zullen allemaal grote bedrijven zijn, maar exclusief financiële bedrijven, nutsbedrijven niet Amerikaanse bedrijven.

*small-cap aandelen zijn aandelen van bedrijven die minder dan 1 miljard dollar aan aandelen hebben.

Hoe werkt de formule

 1. Ga naar magicformulainvesting.com en log in op je account, heb je die nog niet dan maak je eerst één aan.
 2. Geef aan hoeveel de Minimum Market Cap moet zijn, geen idee laat het eerst op 50 million staan.
 3. Geef aan of je 30 of 50 aandelen op del lijst wil.
 4. Koop aandelen van de 5 tot 7 hoogst gerangschikte bedrijven om te beginnen. Investeer alleen 20 tot 33 % van het geld dat je van plan bent om te beleggen in het eerste jaar.
 5. Herhaal stap 4 iedere 2 a 3 maanden totdat je al het geld dat je het eerste jaar wou investeren hebt belegd.
 6. Verkoop de aandelen als je ze een jaar hebt vast gehouden.
 7. Herhaal dit proces voor vele jaren. Om dit systeem te laten werken moet je je er aan committeren voor minimaal 3 tot 5 jaar.

Volgens Greenblatt heeft zijn beleggingsstrategie de magic formula een jaarlijks rendement van 30% gegenereerd. Verschillende onderzoekers hebben deze formule getest, en hoewel ze verschillende berekening hebben gebruikt om het rendement van de strategie te berekenen. Hebben ze ontdekt dat de magic formule aanpak goede resultaten toont ten opzichte van de S & P 500.

Geniet van je reis naar financiële vrijheid

Groet, Ronny

>