High Dividend beleggen is heel interessante om je pensioen mee op te bouwen als je niet zo van koersschommeling in de aandelenprijs houd en ook nog eens graag maandelijks inkomen wil ontvangen.

Deze vorm van beleggen is in Nederland nog vrij onbekend. Ik had zelf al wel eens gehoord van high dividend aandelen maar dat daar ook een beleggingsstrategie voor was wist ik eerst ook niet.

Bij deze strategie beleg je voor het dividend (winst uitkering aan de aandeelhouders) en niet voor de koersstijging wat wel zo is bij andere strategieën.

Hoe werkt het

Je koopt aandelen of fondsen die en hoog dividend uit keren, deze vind je niet op de Nederlandse maar op de Amerikaanse aandelenmarkt. Sommige van die aandelen betalen maandelijks dividend uit en anders per kwartaal.

Het liefst koop je dus aandelen of fondsen die maandelijks dividend uitkeren want op die manier kun je een maandelijks inkomen opbouwen voor je pensioen.

Welke aandelen of fondsen kopen

Je wil aandelen of fondsen kopen die tussen de 6% en 10% (of mee) per jaar aan dividend uit betalen. Dit zijn niet de aandelen die je in de *Bleu chip lijst tegen komt, want die betalen gemiddeld maar 2,5% dividend uit.

*Een blue chip is een stock (aandeel) in een bedrijf met een nationale reputatie voor kwaliteit, betrouwbaarheid en het vermogen om winstgevend te opereren in goede en slechte tijden.

​Er zijn zes type fondsen waar je hoog dividend vind, en die aandelen wil je dus kopen.

De zes fondsen:

  • Real estate investment trusts (REIT)
  • Business develpment corparations (BCD)
  • Closed end funds (CEF)
  • Master Limited Partnerships (MLP)
  • Preffered sharesBaby bonds

Naast deze fondsen zijn er natuurlijk ook nog bedrijven die een hoog dividend uitbetalen.

Voordat je een aandeel of fonds koopt is het belangrijk dat je weet wat je koopt dus doe onderzoek want ja er zijn ook fondsen die te mooi zijn om waar te zijn en je dus geld kosten ipv opleveren.

Je hebt je eerst High Dividend aandelen aangekocht wat nu?

Je wacht rustig totdat het dividend de maand of kwartaal er op wordt uitbetaald, is dat bedrag hoog genoeg om nieuwe aandelen te kopen dan koop je bij. Dit kan zijn in bedrijven of fondsen waar je al inzit of in nieuwe. Dit herhaal je ieder keer als een dividend uitkering hebt ontvangen.

Wat nu als mijn dividend uitkering te laag is om een aandeel bij te kopen?
Wel dan wacht je rustig totdat het bedrag hoog genoeg is om wel bij te kunnen kopen. Dit kan enkele maanden duren als je maar een klein bedrag hebt ingelegd, maar dat is helemaal niet erg.

Ook kun je er voor kiezen om maandelijks een extra geld bij te storten, dit raad ik je ook aan want je moet dit zien als sparen voor later. En op die manier kun je wel iedere maand aandelen bijkopen.

Check je aandelen en fondsen

Nadat je aandelen of fondsen hebt aangekocht moet je regelmatig checken hoe ze het doen. Dit doe je door de financiële cijfers van het bedrijfsaandeel of fonds te checken. Want ja je wil niet dat het slecht gaat met het bedrijf want dat zou je geld kunnen kosten en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Gaat het goed met een bedrijf dan doe je niks, Gaat het slecht met een bedrijf dan moet je uitzoeken of dit iets tijdelijks is of dat het iets is wat niet meer op te lossen is. Als het iets tijdelijks is hoef je niks te doen, is het iets anders dan is het tijd om het aandeel te verkopen en te vervangen door een nieuwe.

Wat is het risico

Het risico om geld te verliezen is in opzichte met het beleggen in waardeaandelen een stuk kleiner. Echter zit er tussen de High dividend fondsen ook verschil qua risico. Dus begin met de veiligere (minder risico) fondsen en zodra je gemakkelijker voelt kun je altijd aandelen of fondsen toevoegen die iets meer risico met zich meebrengen.

Geniet van je reis naar financiële vrijheid

Groet, Ronny

>