Zo’n 3 jaar terug begon ik mijn reis aan online ondernemen en toen ik hoorde dat er dus mensen zijn die daardoor financieel vrij zijn geworden werd ik wakker! Gaaf financieel vrij zijn, maar wat houdt dat dan in. Dat heb ik toen eens uitgezocht en het is zo simpel! Namelijk meer geld op de automatische piloot verdienen dan dat je uitgeeft.

Anders verwoord:
Financieel vrij zijn houdt in dat je je gewenste levensstijl kunt behouden zonder een regulier salaris.

Maar is dit voor iedereen?

Ik denk dat iedereen dit wel wil diep vanbinnen. Alleen zal niet iedereen dit direct inzien want er is een bepaalde route die je moet afleggen, daar ben ik door mijn eigen ervaring achter gekomen.

Daarom wil ik financiële vrijheid NIET als een enkel punt in de tijd definiëren, maar opdelen in een concept van vier fasen.

Fase 1. Geen vrijheid

Iedereen begint de reis door werk te vinden en tijd uit te wisselen voor een regulier salaris. In deze fase zijn een baan en een betrouwbare inkomstenstroom vereist om de rekeningen elke maand te betalen.

Fase 2. Tijdelijke vrijheid

Om af te studeren in de tijdelijke fase van financiële vrijheid, moet je minder geld uitgeven dan je verdient en dat houdt vaak in besparen op bepaalde uitgaven. Anders word je gedwongen om voor onbepaalde tijd te blijven werken omdat je levensstijl afhankelijk is van je inkomen uit werk.

Tijdelijke vrijheid kun je creëren als je een baan hebt waar voor je niet expliciet op kantoor of locatie aanwezig moet zijn, dan kun je dus ook thuis werken of vanaf een andere plek, bijvoorbeeld je vakantieadres. Zit dit er niet in voor je dan zul je de stap naar zelfstandig ondernemen moeten maken of freelancer. Dit zijn beide opties waarin je eerst tijdelijke vrijheid creëert qua tijd.

Een ander alternatief die je ook naast bovenstaande stappen kunt doen is investeren in aandelen of vastgoed om zo een extra stroom van inkomsten te genereren.

Je vrijheid groeit mee met je spaargeld. Uiteindelijk heb je genoeg geld gespaard om je op je gemak te voelen om van baan te wisselen, een bedrijf starten, een studie op te pakken, een jaar te reizen, of een aantal andere activiteiten te doen die zonder sparen niet haalbaar zouden zijn geweest.

Deze fase van financiële vrijheid kan belangrijke veranderingen in het leven omvatten, maar ze zijn niet permanent. Je vrijheid is tijdelijk omdat je spaargeld na verloop van tijd zal opraken, waardoor je weer andere inkomstenbronnen moet vinden.

Fase 3. Permanente vrijheid

In deze fase overschrijd je totale niet-beroepsinkomen je totale uitgaven en heb je niet langer een stabiel salaris van een werkgever nodig. Je hebt waarschijnlijk een betrouwbaar extra inkomen opgebouwd of een goede beleggingsportefeuille die een aanzienlijk bedrag aan inkomsten genereert.

Ja, een (side hustle) bijbaan is (nog steeds) ook arbeidsloon. Je ruilt je tijd voor geld. Mijn aanname is echter dat je (side hustle) bijbaan je passie vertegenwoordigt. Het is iets dat je graag doet. Iets dat je bevredigend of zinvol vindt.

Vervulling is het volledige punt van het verkrijgen van financiële vrijheid. Financiële vrijheid vereist niet dat je vroegtijdig met pensioen gaat naar een leven van vrije tijd (tenzij dat je wens is). Het gaat om het hebben van onafhankelijkheid in je dagelijkse routine, zodat je een beter leven kunt ontwerpen terwijl je je tijd, geld en energie op een zinvollere manier besteedt. Als dat ook het starten van een nieuw bedrijf inhoudt, geweldig!

Fase 4. Luxueuze vrijheid

Deze laatste fase is een concept dat zelden wordt besproken of bereikt. Hoewel ik permanente vrijheid definieer als het punt waarop je inkomen je uitgaven overschrijdt, is een dergelijke definitie oppervlakkig en vol met belangrijke aannames. Als je bijvoorbeeld weet dat je € 1500,- per maand nodig hebt om een simpele levensstijl te leiden en je kunt veilig tussen € 1500,- & € 1600,- per maand uit je beleggingsportefeuille opnemen, dan heb je technisch gezien financiële vrijheid bereikt. Maar jij ook?

Wat als een budget van € 2500,- per maand een aanzienlijke toename van de tevredenheid zou opleveren? Misschien kan de extra € 1000,- per maand worden gebruikt voor hobby’s, entertainment en reizen, die je allemaal veel gelukkiger maken in je leven. Maar € 2500,- per maand uitgeven is meer dan je portfolio kan ondersteunen, wat betekent dat je de verkeerde kant op gaat (terug naar tijdelijke vrijheid).

De afweging in dit scenario is duidelijk. Je kunt doorgaan met werken om een grotere hoeveelheid vermogen (geld) op te bouwen, waardoor je de rest van je leven extra inkomsten en flexibiliteit krijgt. Of je kunt je baan zo snel mogelijk verlaten en hopen dat een kleinere portefeuille voldoende inkomsten zal opleveren. Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans in je persoonlijke situatie.

Als je voldoende passief inkomen hebt om vrij te besteden, dan noem ik dat luxe vrijheid. Het is het punt waarop je inkomen je uitgaven overtreft met een comfortabele marge, waardoor je je uitgaven kunt verhogen of verlagen naar je gewenste levensstijl.

Gezien de verschillende fases van financiële vrijheid, en de verschillende meningen over werk, zou ik graag van je willen weten in welke fase jij je nu bevindt.

Op jouw ideale leven zonder financiële zorgen.

Ronny

 

>