In het vorig blog over tijd is geld schreef ik over hoeveel je tijd waard is.

Mocht je dat blog nog niet gelezen hebben dan vind je het hier.

Mocht je het al wel gelezen hebben dan hoop ik dat je zelf nu niet al te rijk hebt gerekend in tijd. Want eerlijk is eerlijk we verliezen iedere dag tijd en aan sommige verliezen kunnen we gewoon niks doen.

Hoe veel tijd heb jij nog op deze mooie aarde?

Bovenstaande vraag is confronterend! Ja ik weet het want ik denk er zelf ook liever niet over na. Maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden. Want als je dat weet en hoeveel tijd je dagelijks verliest dan kun je bepalen wat je tijd waard is en wat je met die tijd wil doen.

Voorbeeld: gemiddeld slaapt iemand 8 uur per dag, spendeert 2 uur aan opstaan, naar bed gaan en persoonlijke verzorging. Werkt 8 uur per dag en besteed 1 uur aan reistijd. Dit houd in dat je dus nog 5 uur overhoud om leuke dingen te doen en noodzakelijke dingen als boodschappen enzovoort.

Als je naar dit voorbeeld kijkt zie je dus dat je eigenlijk maar 5 uur per dag hebt om je tijd te besteden aan dingen waar jij waarde aan hecht. Dat is als je dat doorberekent maar een heel klein deel van je leven op deze aarde. Dus bedenk goed wat je daar mee doet.

Reken je zelf niet rijk in geld 

Heb jij wel eens je echte uurloon berekend? Vraag je nu af hoezo? Wel het is namelijk zo dat het salaris wat jij per uur krijgt wat je met je baas hebt afgesproken en op je loonstrookje staat niet je echte uurloon is.

Want je besteed namelijk nog meer uren dan alleen je gewerkte uren aan je werk. Denk hierbij aan je reistijd, onbetaalde pauzes, ziekte dagen, onbetaalde over uren, het lezen van verslagen of cursusmateriaal en misschien heb jij nog wel andere werk activiteiten waar je onbetaalde tijd in stopt. Tel al die uren eens bij je betaalde uren op.

Vervolgens ga je kijken welke kosten je maakt om je werk te kunnen verrichten. Denk hierbij aan reiskosten die niet vergoed worden, werkster, oppas of speciale kleding. Deze kosten trek je vervolgens van je netto inkomsten af.

Deel tot slot het overgebleven bedrag door het totale aantal uren dat je werkt. Nu heb je je Echte uurloon, dat is ongetwijfeld een stuk lager dan je officiële uurloon.

Wat kun je hier nu mee?

Stel dat je een nieuw laptop of broek wil kopen, dan kan je dus zien hoeveel uur je hiervoor moet werken op dit te kunnen betalen. Is het nu schrikken of valt het mee?

Misschien is het nu het moment om eens uit te rekenen hoeveel uur je per jaar werkt voor je auto. Zet alle kosten eerlijk op een rijtje: aanschaf, wegenbelasting, reparaties, benzine, parkeergeld, verzekeringen, afschrijving, boetes enzovoort. Tel alles op en deel ook dit bedrag door je ‘echte uurloon’. Schrik niet te erg. De uitkomst kan zijn dat je anderhalve tot tweeënhalve maand per jaar werkt voor de heilige koe. Heb je dat er voor over?

Eerlijke ruil

Door dit soort rekensommen te maken kun je nagaan of iets een eerlijke ruil is voor het bedrag wat jij er voor moet betalen. Want jij hebt namelijk tijd, energie en inzet getoond om je geld te verdienen.

Dit kan je helpen om zorgvuldiger om te gaan met je tijd en energie. Misschien leidt dit ertoe dat je voortaan niet zomaar meer iets aanschaft of dat je een bepaalde klus gaat uitbesteden omdat jouw tijd meer waard is dan wat het kost om het door een ander te laten doen.

Hoe denk jij nu over tijd is geld?
Ik hoor het graag van je in en reactie hier onder.

Op jouw ideale leven zonder financiële zorgen.

Ronny

 

>