Denk je dat hebben van één spaarrekeningen voldoende is? Dit is een voorbeeld voor het hebben van meerdere spaarrekeningen.

Heb je ooit het gevoel gehad dat je spaardoelen buiten bereik zijn? Als dat zo is, ben je niet alleen.

Meer geld verdienen is niet (altijd) noodzakelijkerwijs de sleutel tot het spaar succes. Ongeacht je salaris, zul je echt moeten besparen als je hoopt om nog geld over te houden voor je financiële doelen.

Maar wat is de beste manier om het echt te redden?

Algemene wijsheid zegt om een spaarrekening te openen en daar iedere maand een bepaald percentage van je salaris naar over te boeken. Met deze strategie groeit je spaarrekening (spaardoel) automatisch iedere maand en voor zolang we nog rente krijgen op ons spaargeld draagt dat ook nog een beetje bij aan de groei.

Echter is het bijdragen aan één spaarrekening niet voldoende!
Want hoe zie je dan snel hoever je bent met het behalen van je spaardoelen?
Daarom raad ik je aan om meerdere spaarrekening te hebben, op die manier zorg je er namelijk ook voor dat het geld niet per ongeluk verdwijnt.

Meerdere spaarrekeningen

Het hebben van meerdere spaarrekeningen kan je spaardoelen direct inzichtelijk maken. In plaats van dagdromen dat je genoeg geld hebt gespaard voor een vakantie of een nieuwe auto, kunt je door te budgetteren met meerdere spaarrekeningen realistisch geld sparen voor wat je maar wilt. En in tegenstelling tot het alternatief waarbij je een salaris verdient en een gedeelte spaart in één spaarrekening, kunnen meerdere spaarrekeningen je leren doelbewust geld te sparen voor de doelen die het belangrijkst in je leven zijn.

Overweeg bij het beslissen van je financiële doelen of het echt noodzakelijk is of ze hun eigen spaarrekening verdienen! (korte spaardoelen hoeven namelijk niet perse hun eigen rekening)

Open er in ieder geval één voor je noodfonds, deze is voor nooduitgaven zoals reparaties, tijdelijk zonder werk. Zorg dat je daarvoor minimaal drie tot zes maanden levensonderhoud budget op hebt staan. Door je noodfonds gescheiden te houden van je andere spaarrekeningen, zult je minder geneigd zijn om ‘ervan te lenen’.

Meerdere spaarrekeningen hebben heeft ook andere voordelen:

  • Je ziet de spaarrekening van je spaardoel groeien en dus dichter bij het bedrag komen dat je wilt sparen. Dit helpt je om gemotiveerd te blijven.
  • Krijg wat je echt wilt in het leven. Wanneer je spaart zonder doel is het makkelijker om het geld uit te geven aan iets wat minder belangrijk is in je leven en op die manier verlies je vaak de discipline om te sparen. Door gerichte spaardoelen te hebben kun je bepalen wat je echt wilt in het leven, of het nu gaat om een aanbetaling voor een huis, de mogelijkheid om te reizen of die mooie nieuwe auto te kopen.
  • Betaal overigens altijd contant, dit houdt in dat je geen geld leent voor je spaardoelen maar dat je het betaalt met het geld dat je gespaard hebt!

Hoe gebruik je meerdere spaarrekeningen

Om met meerdere spaarrekeningen te budgetteren, moet je ervoor zorgen dat je de strategie effectief implementeert. Zorg om te beginnen dat jongleren met meerdere accounts je niet afleidt van je grootste financiële prioriteiten in het leven. Als je bijvoorbeeld niet genoeg van je inkomen spaart om je oudedagsreserve aan te vullen dan kan het wel eens zo zijn dat je niet eens van je pensioen kunt genieten omdat je te weinig eigen (spaar)geld hebt, kunnen spaarrekeningen voor vakantie of een nieuwe auto ervoor zorgen dat je er financieel niet beter op wordt als je daardoor minder spaart voor je oudedagsreserve.

Een nieuwe auto klinkt veel leuker dan oudedagsreserve – en op korte termijn meer haalbaar

Maar zal het je helpen om met pensioen te gaan zonder geld zorgen? Waarschijnlijk niet. Om te voorkomen dat je de belangrijkste aspecten van je financiële leven verwaarloost, is het misschien verstandig om met een financiële planner te overleggen om ervoor te zorgen dat je op de goede weg bent met je oudedagsreserve voordat je begint met het sparen voor een vakantie of andere traktatie-doelen.

Het hebben van meer dan één spaarrekening is een goed idee omdat het een specifiek plan voor je geld te creëert

Waar wil ik mijn spaargeld sparen?

Als je meerdere spaardoelen probeert te bereiken, raad ik je aan om een online spaarrekening te open waar je GRATIS meerdere rekeningen kunt openen. Bij o.a. Argenta en Moneyou kun je meerdere spaarrekeningen openen binnen je account.

Het voordeel van je spaargeld bij een andere bank te hebben dan de bank waar je je betaalrekening bij hebt is dat het geld uitzicht is! Waardoor de eventuele drang om het toch uit te geven ook verkleind wordt.

Wat nu!

Bepaal je spaardoelen en implementeer deze spaarstrategie effectief in je leven.
Om je daarbij te helpen heb ik een checklist voor je die je kunt gebruiken om deze strategie effectief te implementeren.

Leef je ideale leven zonder financiële zorgen.

Ronny

>