Ja we moeten er nu echt aan geloven! De rente gaat naar NUL op de spaarrekeningen. En ja misschien vraag je dan ook direct wel af heeft sparen nog zin?

Vanaf 1 juli 2020 is het afgelopen met rente op de spaarrekeningen

Ja echt dit is geen grap, ik kreeg net van één van de banken waar ik een spaarrekening heb lopen een mail met dat ze hun rente gaan verlagen naar 0%.

Echter zag ik dit al aankomen want ja de rentes gaan de afgelopen jaren al gestaagd omlaag. In het begin had ik dit niet verwacht maar zo’n jaar terug moest ik toch echt concluderen dat het eraan zat te komen.

Ook weet ik dat er vanaf 1 juli 2020 al één bank is die zelfs een fictieve negatieve rente gaat berekenen. Dit houdt in dat je dus voor je spaarrekening moet gaan betalen, oftewel door je geld op zo’n spaarrekening te laten staan verdwijnt gewoon heel langzaam je spaargeld.

Voorbeeld
Je hebt €5000,- op je spaarrekening staan en je moet nu €3,- per jaar betalen voor die rekening. Dan heb je aan het einde van het jaar nog €4997,-

Dat is weer een kop koffie minder per jaar buiten de deur.

​Maar waarom verlagen de banken de rente naar 0%?

Heel simpel ze zitten niet op je spaargeld te wachten omdat er geen vraag is naar leningen waar ze normaal je spaargeld voor gebruiken.

Daarnaast mogen banken niet al het spaargeld uitlenen dat erbinnen komt. Ze zijn namelijk verplicht om een bepaald bedrag direct beschikbaar te hebben voor hun klanten. Dit geld hebben zij vaak echter niet in hun eigen kluis liggen maar bij de Europese Centrale Bank.

De Europese Centrale Bank rekent echter kosten voor het het stallen van het geld en dat kost jouw bank dus geld, dit is niet erg als er veel vraag naar leningen is die meer opleveren en zo dus die stallingskosten gedekt kunnen worden. Maar dat is dus nu niet zo en vandaar dat ze ons spaargeld niet willen op dit moment.

Heeft sparen dan nu nog zin?

Voor de rente hoef je het dus niet meer te doen, maar het kan zeker geen kwaad om te sparen voor onverwachtse uitgaven of tijdelijk inkomen verlies.

Echter moet je wel in de gaten houden of je bank negatieve rente gaat berekenen, want zodra ze dat gaan doen is het tijd om je geld ergens anders te stallen.

Geniet van je reis naar financiële vrijheid

Groet, Ronny

>