Sparen is leuk mits je een doel hebt natuurlijk want ander is het voor de meeste mensen zwaar. Maar check jij ook geregeld je voortgang?

Voortgang checken

Ik vermoed dat jij als je een concreet spaardoel hebt zoals een nieuwe auto of een luxe vakantie met ook nog eens een indicatie datum dat jij geregeld checkt hoe veel geld er op je spaarrekening staat en dat is goed.

Echter hoe weet je op dat moment hoe ver je bent?

Als ik alleen naar mijn spaarrekeningen kijk heb ik soms geen idee! Omdat ik meerdere doelen heb en ik echt niet alle bedragen uit mijn hoofd weet en ook al weet ik dat wel dan kan ik nog niet in één opslag zien hoe ik ervoor sta ten opzichte van mijn doel.

Hoe controleer je je voortgang?

Ik doe het heel simpel met een excel sheet waar ik al mijn spaarrekeningen in heb opgenomen met een doel voor het einde van het jaar.
Vervolgens werk ik die iedere maand netjes bij met wat heb ik gestort op iedere spaarrekeningen en wat heb ik eventueel opgenomen.

Je leest het goed wat heb ik opgenomen, sommige spaardoelen zijn ook om direct gebruikt te worden. Voorbeeld huisonderhoud hier spaar ik voor en als ik dan uitgaven doe dan haal ik dat geld van die spaarrekening af.

Hierbij nog een paar rekeningen waar ik geregeld geld van opneem: kleding, play (ook wel plezier uitgaven) sporten.

Zijn er ook andere mogelijkheden om je voortgang bij te houden?

Jazeker zo weet ik dat de onlinebank moneyou (onderdeel van ABN AMRO) de mogelijkheid heeft om het spaardoel in te voeren bij de potjes en dat er dan een progress bar in het scherm komt hoe ver je bent.

Ook de Rabobank en Bunq hebben een voortgang tracker voor spaarrekeningen.

Ik maak hier persoonlijk geen gebruik van omdat ik het dus in excel bij hou dit omdat ik meerdere spaarrekeningen heb bij verschillende banken en het bijwerken mij nog geen 10 minuten per maand kost.

Ook kun je op mijngeldzaken.nl spaardoelen aanmaken en de voortgang volgen. Echter is dit een totaal systeem (simpel gezegd een huishoudboekje) die nogal wat gegevens van je wil hebben om goed hun werk te kunnen doen.
Niks mis mee natuurlijk maar ik deel niet zomaar mijn financiële gegevens met anderen.

Daarnaast zijn er nog genoeg andere apps waarmee je je voortgang kan checken. Ook is het zelfs bij sommige banken mogelijk om gegevens van andere banken in te laden.

Dus er is een ruime keuze aan hoe je voortgang kunt checken. Persoonlijk heb ik geen ervaring met apps of websites als mijngeldzaken.nl. Dit omdat ik de keuze heb gemaakt om niet mijn financiële gegevens met jan en alle man te delen in het kader ik weet niet waar ze de data voor gebruiken.

Conclusie

Sparen is leuk als je een doel hebt en je ook nog eens gemakkelijk kunt zien hoe de voortgang van het sparen verloopt. Dit kun je eenvoudig doen door je voortgang in excel bij te houden of door gebruik te maken van een app.
Het regelmatig checken van je voortgang houd je gemotiveerd en kan je zelfs nog wel eens creatieve ideeën geven om zo meer geld te sparen voor je doel(en).


Op jouw financiële gezondheid & kennis

Groet, Ronny

>