Betaal je zelf eerst is een gezegde die door de rijken ook echt wordt uitgevoerd omdat zij weten dat dit één van de regels is om rijk te worden. Zelf doe ik dit ook al jaren, in het verleden niet altijd op de juiste manier!
Maar dat kwam om dat ik nog nooit van het gezegde had gehoord en gewoon was gaan toepassen vanuit mijzelf.

Het is van essentieel belang dat je jezelf eerst betaald als je aan je financiële vrijheid wil gaan werken. Maar wat betekent dit precies en hoe doe je het?

Het principe achter dit gezegde is dat je van te voren bepaald hoeveel jij maandelijks wil sparen en daarna gaat kijken waar jij je uitgave patroon moet aanpassen om binnen het budget te blijven van wat er over blijft nadat je dat bedrag dat je wil sparen van je salaris hebt afgetrokken.

Deze gedachte zit ook achter de premies die op je salaris worden ingehouden door je werkgever. Doordat je het geld nooit ziet op je betaalrekening kun je het ook niet uitgeven. Hierdoor kom je dus ook niet in de verleiding om het uit te geven. Daarom is de kans groot dat als je spaart wat over blijft aan het einde van de maand dat je dus niks spaart of heel weinig. Want je zag het geld en hebt het zonder pardon uitgeven.

Geld sparen is een discipline

die je moet hebben en veel mensen hebben die niet of hebben er moeite mee. Hierdoor sparen zij dan ook minder dan dat ze eigenlijk zouden willen. Het maakt niet uit of je maar een klein bedrag kunt sparen of dat je ruimte hebt om grote bedragen te sparen. Als je deze discipline niet ontwikkeld gaat het nooit lukken, ook niet als je inkomsten stijgen en je vaste lasten het zelfde blijven.

Begin nu en niet als je meer te sparen hebt. Het is namelijk makkelijker te leren met een klein budget. En ja met een klein budget kan het ook, dit stimuleert volgens mij juist je motivatie omdat je minder ruimte hebt in je budget.

Wat als je €100,- per maand wil sparen?

Zorg dan dat je dit bedrag direct nadat je je salaris hebt ontvangen van je betaalrekening over boekt naar een spaarrekening. Op die manier is het geld uit het zicht en kun je het dus ook niet meer uitgeven. Hierdoor kom je dan ook niet in de verleiding om iets duurs te kopen wat je eigenlijk niet kunt veroorloven of om met vrienden uit-eten te gaan naar dat leuke dure restaurant. Wat gebeurt er als je het geld wel op je betaalrekening laat staan en je voor deze uitdagingen komt te staan? Wel dan zullen je hersenen overuren draaien om te bepalen of je nog genoeg geld hebt om aan het einde van de maand toch nog te kunnen sparen of een andere oplossing vinden zo als ik spaar deze maand iets minder maar volgende maand iets meer om het weer goed te maken.

Het slechte nieuws is je maakt het niet weer goed!

Maar je helpt wel je eigen spaarplan om zeep, vandaar dat je het bedrag dat je wil sparen direct nadat je salaris hebt ontvangen wil overboeken naar een aparte spaarrekening.

Hoe doe je dit?

Nadat je hebt bepaald welk bedrag jij maandelijks wil sparen stel je bij je bank een automatische overschrijving in die maandelijks wordt herhaald. Mijn advies is om die overschrijving op de 27ste te doen als je salaris rond de 24ste wordt uitbetaald.

Op jouw ideale leven zonder financiële zorgen.

Ronny

 

>