Met een eenvoudige test kun je kijken in hoeverre jij nu al talent hebt om een vermogen op te bouwen om zo vervolgens rijk te worden.

Ga eerst na hoeveel jaren je al een inkomen hebt, vermenigvuldig dat aantal jaren met het gemiddelde inkomen over die jaren en deel de uitkomst door tien.

Vergelijk dat bedrag met je huidige spaarpot of vermogen dat je zelf hebt opgebouwd en niet hebt ontvangen uit andere bronnen zoals een erfenis of door het winnen van een loterij.

Voorbeeld

Jantine begon met werken toen ze 22 was en is nu 42. Haar inkomen was toen ze begon €20.000,- per jaar en is nu €45.000,- per jaar. Het gemiddelde hiervan is ongeveer €32.500,- per jaar. €32.500,- x 20 jaar = €650.000,- aan totaal inkomen over de 20 jaar, dat deel je door 10 en = €65.000,- Dit zou ze dus nu aan eigen vermogen moeten hebben exclusief eventuele geërfd of gekregen geld.

Bezit Jantine nu meer dan €65.000,- dan is ze een vermogensbouwer en bezit ze minder dan is ze een geldverbruiker.

Bereken nu met behulp van het volgende stappenplan in welke categorie jij valt.

  1. Hoeveel jaren heb jij al een inkomen?
  2. Wat was je jaarinkomen toen je startte?
  3. Wat was je hoogste jaarinkomen?
  4. Bereken nu wat je gemiddeld verdiende per jaar. (Tel stap 1 en 2 bij elkaar op en deel dat bedrag door twee.)
  5. Vermenigvuldig nu je gemiddelde jaarinkomen met het aantal jaren dat je een inkomen hebt. Deel vervolgens de uitkomst door tien.

En is je uitkomst lager dan je vermogen of hoger?
Is je uitkomst lager dan dat je aan vermogen hebt dan ben je een vermogensbouwer.

Is je uitkomst hoger dan je vermogen dan ben je een geldverbruiker.

Voor een vermogensbouwer is geld sparen gemakkelijk en voor geldverbruikers niet. Maar niet getreurd door dit inzicht heb je meer zelfkennis gekregen en dat is de eerste stap om ook een vermogensbouwer te worden als je dat nog niet bent.

PS: Wil jij weten hoe je je vermogen kunt laten groeien lees dan ook het blog De formule voor het verdelen van je inkomen.

Geniet van je reis naar financiële vrijheid

Groet, Ronny

>